Niet alleen in het dorp Winterswijk beleeft u een fijne vakantietijd… Ook daarbuiten! De gemeente bestaat namelijk uit maar liefst 9 buurtschappen, elk met hun eigen karakter en geschiedenis. Van het pittoreske Woold tot het historische Corle: elke buurtschap vertelt zijn eigen verhaal en biedt een unieke ervaring als u graag ‘buiten de gebaande paden’ reist. Stap op de fiets, trek uw wandelschoenen aan of pak de auto: deze 9 gezellige bestemmingen wilt u niet missen.
Rondom het dorp Winterswijk liggen maar liefst 9 buurtschappen. Elk buurtschap bestaat uit een groot stuk grond, maar heeft geen of slechts een kleine bebouwde kom. Toch staat Noaberschap er hoog in het vaandel. Buurtbewoners weten elkaar -ondanks de grotere afstanden- goed te vinden, zoals in verenigingsgebouwen of op jaarlijkse volksfeesten.
De buurtschappen staan voornamelijk bekend om de uitgestrekte coulisselandschappen, de typische Scholtenboerderijen en eeuwenoude landgoederen. Ook vindt u -verspreid door de buurtschappen- lokale ondernemers, zoals boerderijwinkels, wijngaarden, kaasboerderijen en theetuinen.
We nemen u graag mee van buurtschap naar buurtschap: beginnend bij Brinkheurne en eindigend bij Woold.
Brinkheurne -nabij Kotten- is de kleinste buurtschap van gemeente Winterswijk, met een oppervlakte van 4 km² en 279 inwoners. Vroeger was Brinkheurne een belangrijke schakel voor de smokkelroute tussen Winterswijk en het Duitse Oeding. Hoewel de inwoners vooral gewezen zijn op alle faciliteiten in Winterswijk zelf, vindt u er wel enkele horecagelegenheden zoals Restaurant Reuselink en Hotel-restaurant De Lindeboom.
Corle is -met 8 km² en ca. 350 inwoners- een stukje groter dan Brinkheurne. Het ligt nabij ons vakantiepark. De natuur van deze buurtschap is zeer gevarieerd: een groot deel van de landbouw is teruggelopen. De grond werd ‘teruggegeven aan de natuur’. Hier vindt u onder andere het prachtige Corleseveen en het Winterswijkse Coulissenlandschap.
In Corle ligt ‘De Woord’, voorheen een bekend restaurant en tegenwoordig een heerlijke wijnwinkel en stokerij.
Vanouds leefden de inwoners van Henxel vooral van de landbouw. Tegenwoordig hebben veel boerderijen hun agrarische functie verloren, waardoor de buurtschap zo mede een functie als landelijk woongebied heeft gekregen. Henxel kenmerkt zich door langwerpige dekzandruggen die evenwijdig lopen aan de natuurlijke laagten in het gebied. Sommige delen van de ruggen steken tot wel 3 meter boven de omgeving uit!
In Henxel ligt golfbaan De Voortwisch, waar u als gast van harte welkom bent om een balletje te slaan! Boek bijvoorbeeld een leuk arrangement met lunch of daghap. Of breng een bezoek aan Wijngaard Hesselink of de iconische Steengroeve.
Huppel ligt ten noorden van Winterswijk en grenst aan Meddo. De buurtschap heeft een kleine kern en grenst aan Duitsland. Wandelaars en fietsliefhebbers halen hun hart hier op: door deze landelijke omgeving kronkelen diverse paden die u meenemen door de bossen en langs Scholtenboerderijen.
In Huppel ligt ‘t Hilgelo, een grote recreatieplas waar men van alles organiseert. Breng een bezoek aan de Beachclub in de zomermaanden, ga barbecueën óp het water of beoefen een van de vele watersporten (eFoilen of suppen). Liever niet het water op? Trek dan uw wandelschoenen aan om de Huppelronde te lopen: een route van maar liefst 14,13 kilometer, die start bij de recreatieplas en koers zet naar natuurgebied Beurzerbeek.
Kotten beslaat een oppervlakte van 13 km2, grenst aan Duitsland, telt maar liefst 650 inwoners en heeft een kleine dorpskern. Ook deze buurtschap heeft een unieke natuur, zoals De Italiaanse Meren (volgelopen leemputten met opvallend blauwgroen water) en de Borkense Baan (een voormalige treinverbinding tussen Winterswijk en Borken in Duitsland).
Meddo is eigenlijk een dorp, want het heeft sinds 1864 een kerk en gegroeide kern. Er wonen maar liefst 1.500 mensen in Meddo. Toch scharen we deze onder de 9 buurtschappen – wat het van oudsher ook is. In Meddo vinden diverse festivals plaats, zoals het Vuurfestival (Paasweekend) en de Autocross (op 2de Paasdag).
Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan het Meddose Veen, een gevarieerd natuurgebied met hoogveenrestanten. Maak hier een wandeltocht over een knuppel- en plankenpad en kom uit bij een uitkijktoren.
Miste ligt ten zuidwesten van Winterswijk en staat bekend om het bosrijke gebied. De Twee Bruggen ligt officieel in Miste en vormt het startpunt van talloze wandelingen die u meenemen door de ongerepte natuurgebieden. Vraag bij onze receptie diverse routes op!
In Miste ligt óók Preuverie Het Loo, op steenworpafstand van ons vakantiepark. Hier geniet u van diverse wijn-, bier-, whisky- en/of cocktailproeverijen.
Ook Ratum ligt tegen de Duitse grens aan. De kans is kleiner dat u deze buurtschap bezoekt: hier wonen de minste mensen en is er simpelweg het minst te beleven. Ratum heeft een duidelijk agrarisch karakter én staat bekend om de 16e-eeuwste vakwerkboerderij ‘Meester Kok’, die in de top 100 staat van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.
Van het Wooldse Veen tot Bekendelle: Woold is bij uitstek een fantastisch wandel- en fietsgebied. Het maakt deel uit van Nationaal Landschap Winterswijk en dat is niet voor niets… Daar waar in andere buurtschappen de natuur wordt hersteld, heeft er in het Woold nauwelijks ruilverkaveling plaatsgevonden. Het landschap bevat kleine(re) boerenpercelen, afgewisseld met bos en veen.
Als u verblijft op ons vakantiepark in Winterswijk, dan raden wij u aan om uw wandelschoenen en/of uw fiets niet vergeten mee te nemen! Zoals u hierboven al las, nemen talloze routes u mee door het coulisselandschap van de Achterhoek (Gemeente Winterswijk is niet voor niets uitgeroepen tot Wandelgemeente van het jaar 2020!).
Inspiratie opdoen? Wij verzamelden 6 leuke én variërende wandelroutes én 6 fietsroutes. Het is overigens óók mogelijk om een fiets te huren op De Twee Bruggen, maar houd er rekening mee dat de fietsverhuur populair is in het hoogseizoen.
Nergens anders in Nederland zijn zo veel Scholtenboerderijen bewaard gebleven als in de Achterhoek. In de omgeving van Winterswijk en Aalten, om precies te zijn. De van oorsprong ‘hallenhuisboerderijen’ staan bekend om hun Saksische stijl, liggen temidden van grote boomgroepen en en oogden als statige herenhuizen; het woonhuis werd namelijk dwars vóór de boerderij gebouwd en omringd door tuinen van Engelse landschapstijl.
Het huis is vernoemd naar een ‘Scholte’ (schout): een bestuursfunctionaris die verantwoordelijk was voor het handhaven van de orde, het innen van de belasting en het onderhouden van de bossen. En dat laatste is goed gelukt! Dankzij de traditionele instelling van Scholtenboeren typeert het Winterswijkse landschap zich door kronkelende beken, houtwallen en bossen. Van ontginning was vrijwel geen sprake.
De meeste Scholtenboerderijen zijn tegenwoordig monumenten. Elk gebouw neemt u even mee terug in de tijd van de adellijke grondbezitters. Dus pak de fiets en volg de Tuinroute van 36,86 kilometer!
Geen wandel- of fietstocht is compleet zonder een culinair rustpunt. Wist u dat u in Winterswijk en omgeving talloze culinaire hotspots vindt? Van tuinkamers, wijngaarden, boerderijterrassen en theetuinen tot gemoedelijke eetcafés en (hoogwaardige) restaurants: u komt ze geheid tegen als u een tocht maakt!
Is lekker eten een doel van uw tocht? Dan is de Terrassentocht wellicht een leuk idee! Deze route voert u langs de mooiste plekken in het buitengebied van Winterswijk én 15 maar liefst horecagelegenheden. Uiteraard bent u ook van harte welkom om aan het einde van de dag aan te schuiven bij Restaurant De Schoppe. Wel zo fijn, als u op ons vakantiepark verblijft.